SELAMAT MELAYARI MYBLOG

MUAT NAIK TERKINI DI BLOG SAYA

Rabu, 21 Julai 2010

Keadaan Seseorang Ketika Sampai Ajal


Hadith :
Dari Aisyah r.a katanya: "Aku melihat Nabi s.a.w semasa Baginda hampir wafat dan disisinya sebuah bijana berisi air, dan Baginda memasukkan tangannya ke dalam bijana itu lalu menyapu mukanya, sesudah itu Baginda berdoa: "Ya Tuhanku! Berilah aku pertolongan terhadap penderitaan-penderitaan maut atau Sakratul maut (yang sedang aku hadapi)".

Pengajaran hadith:
i) “Sakratul Maut” adalah suatu penderitaan yang dialami oleh roh dengan keadaan yang tertentu pada masa roh hendak meninggalkan jasad seseorang.
Ii) Ia (sakratul maut) akan tetap ditempuh oleh setiap manusia dengan berbagai-bagai cara sama ada yang berat dan sukar atau yang mudah dan senang.
Iii) Menurut huraian para ulama’ , Allah menjadikan nabi-nabi dan wali-wali-Nya menderita sukar menghadapi “Sakratul maut” hanyalah untuk menambahkan ketinggian darjat mereka sedangkan bagi orang-orang Islam yang lain mengalami kesukaran sakratul maut adalah sebagai “kaffarah” (penghapus dosa) daripada kesalahan-kesalahan yang mereka lakukan.
iv) Berdasarkan hadith ini suatu kesimpulan dapat dibuat bahawa anggapan tentang beratnya ‘Sakratul maut’ itu menandakan kemurkaan Tuhan dan ringannya pula menandakan keredaan Tuhan adalah tidak benar. Malah ia sebenarnya bergantung pada kedudukan seseorang itu di sisi Allah S.W.T, bukan berdasarkan penilaian mata kasar dan mata hati manusia semata-mata.

1 ulasan:

proBNpasirputeh berkata...

Mohon ke http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Mustapa-Mohamed/227789400038 ;beliau banyak korban masa utk pendidikan anak2 di Jeli..tolong klik like utk tambah fans...sbg tanda sokongan ke atas usaha beliau.terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...